053 - 478 1914
praktijk@jacoblahdo.nl

Behandelingen

Algemene Tandheelkunde

De preventieve controle en diagnostiek is een belangrijk onderdeel van de algemene tandheelkunde. De tandarts controleert uw gebit één tot twee keer per jaar. Hij of zij zoekt daarbij naar gaatjes en kijkt naar de conditie van het tandvlees. Eventueel maakt hij daarvoor röntgenfoto’s . Een beetje tandsteen verwijdert de tandarts zelf. Is sprake van veel tandsteen, dan neemt de preventie-assistent het over. 

Bij matige tot ernstige tandvleesontsteking wordt u naar de mondhygiënist verwezen.
Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling. De tandarts kan je zelf behandelen, of je voor kleine nieuwe gaatjes verwijzen naar een mondhygiënist.

Kroon Of Brug

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit. Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. 

De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.

Parodontologie

Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de tandplak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees (gingivitis). Als u de tandplak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de tandplak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe tandplak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken.

De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. 

Het tandvlees kan gaan terugtrekken, losser gaan staan of de ruimte tussen de tanden en kiezen wordt nog groter. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen. Blootliggende wortels hebben geen beschermend glazuur. Daardoor ontstaan er makkelijk gaatjes. Ook zijn tanden en kiezen met blootliggende wortels gevoelig. Bijvoorbeeld als u uw tanden poetst of wanneer u warme, koude, zoete of juist zure producten eet of drinkt. Door de ontsteking kan zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen uitvallen.

Kindergebit

In de tandartspraktijk werken we met het programma Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf is een individuele cariëspreventiemethode op basis van risicoschatting voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders. Het Ivoren Kruis heeft hiervoor stappenplannen beschikbaar voor de leeftijdsgroepen 0-4 jaar, 4-12 jaar en 12-18 jaar. 

De stappenplannen dienen als praktische leidraad voor de implementatie van Gewoon Gaaf in de mondzorgpraktijk. Het Ivoren Kruis wil bevorderen dat Gewoon Gaaf een geaccepteerde en geïmplementeerde cariëspreventiemethode wordt bij mondzorgpraktijken in Nederland en dat kinderen hun tanden en kiezen gewoon gaaf houden. Voor meer info kunt u kijken op www.gewoon-gaaf.nl

Esthetische behandeling

U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein.

De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw uit de kies verwijderd, meestal omdat sprake is van hevige kiespijn door een ontsteking in het levende deel van de kies. Door de zenuw weg te nemen verdwijnt de pijn en wordt ook het risico op een ontsteking van de wortelpunt verminderd.
De behandeling vindt over het algemeen plaats onder verdoving en is – als er geen sprake is van acute ontsteking – bijna altijd pijnloos.

Zwangerschap en mondgezondheid

Door de zwangerschap is de kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis) in de mond groter. De boosdoener is tandplak. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Als je bovendien minder aandacht besteedt aan de gebitsverzorging en je door je zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.
Met een juiste gebitsverzorging hoeft je gebit niet te lijden onder je zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van zorgvuldig blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Bovendien is het verleidelijk om in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet te poetsen. Houd juist deze plekken extra goed schoon. Sommige vrouwen zijn zo misselijk dat ze regelmatig moeten overgeven. De verleiding is groot om direct daarna je tanden te poetsen om die vieze smaak in je mond kwijt te raken. Toch kun je dat beter niet doen.
Maagzuur tast het tandglazuur aan. Ook hebben de borstel en de tandpasta een schurende werking. Als je direct na het overgeven je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Spoel je mond liever met water of een mondspoelmiddel.

Laat voorafgaand aan de controle weten dat je zwanger bent. De eerste drie maanden van de zwangerschap is de tandarts voor de zekerheid terughoudend met het maken van röntgenfoto’s. Soms worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling. Maar de meeste tandheelkundige behandelingen kun je zonder risico tijdens de zwangerschap ondergaan, ook met verdoving.

Preventieplan

Het komt vaak voor dat kinderen al op jonge leeftijd gaatjes hebben in hun melkgebit. In onze praktijk wordt er gekeken naar het kind, zijn of haar poetsgedrag en de voeding.
Door extra aandacht aan preventie te geven, willen wij in samenwerking met U als ouder en uw kind ervoor zorgen dat er geen nieuwe gaatjes ontstaan.

Een tand of kies trekken

Soms is het nodig om een tand, kies of wortelrest te trekken. De tandarts of kaakchirurg geeft u voorafgaand aan de behandeling een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, maakt de tandarts de tand los door een draaiende of wrikkende beweging te maken. Meestal wordt de tand of kies er in zijn geheel uitgetrokken.
Als de tand of kies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald.

Het trekken van een tand of kies kan een vervelend gevoel geven. Door de verdoving zult u echter doorgaans geen pijn voelen op het moment dat deze getrokken wordt.
Na de behandeling is het normaal dat u pijn kunt krijgen. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. 

U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. 
Komt na circa 3 dagen de pijn weer terug dan is er meestal sprake van een ontsteking van de wond (alveolitis). U moet dan contact opnemen met de praktijk voor vervolgbehandeling.